Juu, niin sitä on taasen jumahdettu 1700-luvulle. Viime kuussa onnistuis saamaan valmiiksi kaksi 1700-luvun miesten takkia. Toinen oli uniformun takki ja toinen Rogers rangers takki.

Tässä siis Girtyn "rankeri takki":

normal_Rende_2008_211.jpg

Onnistuihan tuo ihan kohtalaisesti. Mutta heti ei kyllä tee mieli ottaa minkäänlaisia tilaustöitä vastaan. Nyt mä haluan tehdä itselleni vaatteita. Ja niinpä olenkin saanut leikattua uuden puuvillapuvun kaavan, joka on samaa mallia kuin tämäkin:
normal_Lev%C3%A4hdys.JPG

En ole vielä varma laitanko puuvillapukuun vastaavan tikasrinnustan, mutta tuo on ainakin helppo, jos sitten tulee kiirus puvun kasaan kursimisen viime metreillä.

Aloin etsimään puvulle nimeä, sillä aikoinaan kuulin puvulle nimen mantua, mutta useimmiten vastaavat puvut ovat robe anglaise nimellä. Jostain syystä voisin kuvitella, että mantua nimi olisi ennen rokokoo aikaa, eli 1700-luvun alun nimitys puvulle, joka on samantyyppinen "takki" kuin robe anglaise ja samalla tavalla tyköistuva selästä. Kaava on kuitenkin peräisin Norah Waughin kirjasta Cut of women's clothes 1600-1900 (meniköhän kirjan nimi oikein...)

Niin, etsiskellessäni kaavakirjoja, löysin sen : "Yxi Tarpelinen Nuotti-Kirja eliVuoden 1702 painettu virsisävelmistö, joka on näköispainos. No, onneksi se löytyi nyt, mutta olisin toivonut sen löytyneen kolme viikkoa aiemmin... :( Samalla löysin Janet Arnoldin kaavakirja  Patterns of Fashion 1 (1660-1860) Ja sieltäpä löytyi minikaavasta suurentamani poloneesin kaava (1770-80). Nyt kun kaava löytyi, sen voisi jossain vaiheessa yrittää muokata omaan kokoon.

Aisasta viidenteen. "Aloittelija" oli kysellyt kaavoja ja ohjeita 1700-luvun pukuun. Mikäli taitaa englannin kielen niin ulkomailta saa tilattua kaavoja valmiina ja niissä  on ohjeet. Itse kammoksun vieraskielisiä ohjeita, joten käytän vain kaavoja, keksin itse sitten miten ne kasataan. Tahi kysyn Mersulta apua. Suomeksi ei taida juuri kaavoja ja ohjeita löytyä. Riitta Pylkkäsen kirjassa Säätyläisnaisten pukeutuminen Suomessa 1700-luvulla, löytyy joitakin minikaavoja, muttei ohjeita. Itse olen kylläkin sieltä suurentanut nutun eli yksinkertainsen takin kaavan sieltä ja se on todella toimiva ja todella helppo.

Sitten on suuri ero siinä, että haluaako tehdä hauskalta näyttävän hienon "teatteriasun" joka sisältää vetoketuja, tarranauhaa sun muita nykyaikaisia ratkaisuja joita ei aikanaan tietenkään ollut, vai haluaako tehdä oikean aidon ajanmukaisen asun. En nyt tarkoita, että puku tulisi tehdä ihan käsin, mutta että pitäysyisi luonnon materiaaleissa, väreissä ja kuvioinneissa. Ja että homma aloitetaan korsetista, sillä ilman sitä kehoa ei saa 1700-luvun muodin mukaiseksi.

Olen tähän asti tehnyt korsettien kaavat itse milloin milläkin tekniikalla, mutta täytyy sanoa, että valmiskaavoja käyttäen, ei saa suoraan itselleen sopivaa korsettia, vaan kaava täytyy silti muokata itselle sopivaksi. Vaikkakin, aikanaan korsetilla vedettiin kroppa oikeaan muotoon, niin nykyihminen ehkä mieluummin sovittaa korsetin omaan muotoonsa siten, että se on suhteellisen miellyttävä päällä.

No, joka tapauksessa voimme pitää ompeluseurat livenä, niin se jota kiinnostaa, voi tulla paikan päälle katsomaan jo tehtyjä vaatteita ja tietysti työnalla olevia. Mutta nyt täytyy taasen rientää.

T. Lada