1700-luvulla miesten hattu oli kolmikolkka eli isosta lierihatusta oli nostettu ns. kolme reunaa ylös ja ommeltu muutamalla pistolla kupuun kiinni. Hatun lierin reunat saattoivat olla koristellut tahi sitten eivät, sotilashenkilöillä oli oma "merkkijärjestelmänsä" kuten nykyäänkin, mutta ei siitä sen enempää.

Siviilit saattoivat koristella hattujen reunoja erilaisin nauhoin, pörhelöin, sulin jne. laitan vaikka kuvaa myöhemmin.

Jos haluaa hankkia itselleen kolmikolkan edullisesti niin se tulee kustantamaan noin 10 euroa, sillä H&M:llä on myynnissä isoja 100% villaa olevia mustia sekä siniharmaita lierihattuja, jotka sopivat kolmikolkka-aihioksi ihan hyvin. Kuinka sään kestävää materiaali on, en osaa sanoa, mutta jos nyt haluaa halvalla itselleen tahi kaverille komean hatun historialliseen tapahtumaan tahi naamiaisiin, niin nyt sellainen kannattaa hankkia, sillä itse hattu maksaa 7,9 euroa.

Olen yhden kolmikolkan henkka-maukan lierihatusta tehnyt ja käyttöön on hattu tullut, ainakaan mitään valituksia en ole hatusta saanut :)  Tosin se oli lahja kaverille, niin ehkei siitä muutenkaan kuulisi mitään valituksia... heh.

Muistaakseni H&M:llä oli myös fuksian värisiä lierihattuja, mutta ne olivat liian "löysiä" kolmikolkkaa ajatellen, mutta väri olisi ollut ihan herkullinen. Täytyy käydä uudemman kerran katsomassa ja miettiä saisiko hattua jotenkin kovitettua ja että se olisi säänkestävä myöskin.

Niin siis naiset käyttivät myös kolmikolkkaa 1700-luvulla, mutta hattu oli useimmiten pienempi ja keikkui peruukin päälle kiinnitettynä. Ainakin joissakin elokuvissa naisilla on myös normaalin kokoisia kolmikolkkia, mutta niiden ajanmukaisuudesta en tiedä. Mersu varmaan osaisi sanoa tähän jotakin.

T. Lada